Sök

Tips

De bästa tipsen inför att anlita hantverkare

Det är mycket att tänka på när man ska anlita en hantverkare. Här är våra tre bästa tips för dig som ska anlita en hantverkare.

Text: Oscar Coronel, jurist Familjens Jurist

 • Kontrollera företaget
  Kontrollera att företaget har F-skattsedel, vilket behövs för att bolaget ska kunna ansöka om ROT-avdrag. Kontrollera också om företaget förekommer i några ärenden hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) eller hos Kronofogden. Kontrollera slutligen så att företaget har behörigheter som krävs för de arbeten som ska utföras.
 • Ha skriftligt avtal och använd Hantverkarformuläret
  Se till att avtala skriftligt med företaget om priset, vilka arbeten som ska göras och när arbetena ska vara färdiga. Du kan med fördel använda Hantverkarformuläret, som är ett standardavtal som Konsumentverket tagit fram.
 • Besiktiga slutresultatet
  Ett bra tips för att säkerställa att slutresultatet är felfritt och i linje med avtalet är att låta göra en besiktning av det utförda arbetet. Det ger dig ett bra underlag när du reklamerar felet och kan också vara ett viktigt bevis om företaget menar att det inte finns något fel.
 • Betala inte i förskott
  Det är inte ovanligt att hantverkare ber om betalning i förskott. Om något skulle visa sig vara fel i tjänsten har du som konsument rätt att hålla inne betalning som motsvarar felets åtgärdskostnad. Om du redan har betalat allt till hantverkaren går du miste om ett viktigt skydd. Ett viktigt tips är därför att så långt som möjligt inte betala i förskott.

Behöver du rådgivning inför du ska anlita en hantverkare eller har du hamnat i tvist med en hantverkare? Boka en tid med en jurist på Familjens Jurists Fastighetsenhet för att få hjälp.