Sök

Tips

Fem tips för dig som ska hyra en bostad i andra hand

Är du i tankarna att hyra en bostad i andra hand? Då finns det vissa saker att tänka på. Vi har här listat fem viktiga tips för dig att tänka på.

Text: Johan Essén, jurist Familjens Jurist

Behöver du rådgivning inför du ska hyra eller hyra ut en bostad? Boka tid med en jurist på Familjens Jurists Fastighetsenhet för att få hjälp.

 • Ha ett skriftligt hyreskontrakt
  Att skriftligen bestämma villkoren för hyresförhållandet är viktigt, inte bara juridiskt utan även för att både hyresvärd och hyresgäst har samma förväntningar om vilka rättigheter och skyldigheter som gäller under boendetiden.
 • Dokumentera skicket av lägenheten direkt när du flyttar in
  Om du har fotografier på att något var skadat eller slitet i boendet redan när du flyttade in kan du inte senare krävas på ansvar och betalning om hyresvärden påstår att du orsakat skadan.
 • Teckna en egen hemförsäkring
  Att ha en hemförsäkring är viktigt och även om hyresvärden har en egen är det bra och praktiskt att kunna vända sig till sitt eget försäkringsbolag om något skulle hända.
 • Anmäl skador och brister till Hyresvärden
  Om du upptäcker någon brist i lägenheten är det viktigt att du meddelar detta direkt till hyresvärden så bristen inte blir större vid exempelvis ett läckande vattenrör. Även om hyresvärden ansvarar för att skadan ska åtgärdas har du en skyldighet att informera hyresvärden om skadan.
 • Ta reda på om du hyr en hyresrätt eller bostadsrätt
  Det är olika lagar som reglerar till exempel hyresgästens uppsägningstid och hur mycket i hyra hyresvärden får lov att ta ut. Genom att veta detta kan du planera bättre om du skulle bli uppsagd eller själv måste säga upp kontraktet, eller beräkna om du betalar för mycket i hyra.