Sök

Guide

Fem tips: så involverar du barnet i vardagsbesluten

Text: Rädda Barnen

  1. Vuxenprata om alternativ. Är det möjligt för er att barnet bor fasta dagar hos respektive förälder? Och funkar varannan vecka för er båda? När ni vet vad som är praktiskt möjligt för er vuxna kan ni sen utifrån barnets ålder och mognad problemlösa tillsammans.
  2. Man behöver inte göra som alla andra. Växelvis boende behöver inte betyda exakt varannan vecka eller varannan midsommar, våga testa annorlunda lösningar som ni tror funkar för er. Man får alltid ångra sig!
  3. Lyssna på barnet – inte bara på vad det säger. Var uppmärksam på signaler som tyder på att barnet inte trivs med sin situation. Är barnet väldigt oroligt eller har mycket separationsångest kan det vara läge att utvärdera om ni tänkt rätt kring hur ni gör med boende, byten och andra delar i vardagen. 
  4. Stötta både barnet och den andra föräldern. Undvik dåligt samvete hos barnet genom att visa nya vägar – säg att du hellre vill att ni firar påsk i stället för jul tillsammans så slipper barnet känna att det väljer bort någon förälder. Vill barnet bo mer hos dig? Understryk hela tiden att barnet behöver den andra förälder och problemlös kring hur relationen kan stärkas. 
  5. Skapa ett förutsägbart schema. Det skapar trygghet för barn att veta hur vardagen planeras och var de ska bo de närmaste dagarna. Även små barn kan vara hjälpta av visuella scheman och äldre barn kan behöva stöd i att fylla i planering i kalender eller mobil.

Relaterade tjänster