Sök

Guide

Köpa bostad - det viktigaste att tänka på

Oavsett om du köper en bostadsrätt eller en fastighet är ett bostadsköp oftast ditt livs största affär. Här har vi samlat det viktigaste att tänka på inför ditt köp av din framtida bostad.

Text: Fredrik Aldmo, jurist Familjens Jurist

 1. Budget och lånelöfte
  Det första du måste komma fram till är hur mycket pengar du är beredd att betala för bostaden. Eftersom detta ofta styrs av vad du får låna av banken, se till att ha ordnat med lånelöfte innan du går på visning.
 2. Undersökningsplikt - vad är det?
  Tänk på att du som köpare måste undersöka fastigheten eller bostadsrätten (undersökningsplikten).
 3. Stämpelskatt och lagfart
  Om du köper en fastighet kommer du som köpare även att få betala en skatt på en och en halv procent av priset (stämpelskatt).
 4. Överlåtelse- och pantsättningsavgifter
  Du betalar inte någon stämpelskatt när du köper en bostadsrätt, men bostadsrättsföreningen tar ofta ut en avgift av köparen. Avgiften kan variera men det brukar vara en försumbar kostnad i sammanhanget.
 5. Medlemskap i bostadsrättsförening
  När du köper en bostadsrätt köper du inte en lägenhet, utan en “nyttjanderätt”, alltså rätten att bo i en viss lägenhet. Du som köpare måste också godkännas som medlem i bostadsrättsföreningen.
 6. Kolla föreningens ekonomi
  Bostadsrättföreningens ekonomiska situation kommer att påverka ditt boende då föreningens ekonomi avgör till exempel om föreningen har pengar att renovera med och hur stor månadsavgiften är. Var noggrann med att läsa igenom föreningens årsredovisning och fråga om föreningen planerar att höja avgiften.

Behöver du hjälp av en jurist? Då kan du vända dig till Familjens Jurists Fastighetsenhet för att boka tid för rådgivning i samband med köp av bostad.