Sök

Tre tips för en tryggare shopping i readjungeln

Årets största shoppingsäsong är i full gång och många butiker erbjuder olika slags specialerbjudanden för att sticka ut. Inte bara bra priser utan även förlängt öppet köp eller bytesrätt. Här följer tre tips att tänka på för dig som vill ha en tryggare shopping.

Text: Oscar Coronel, jurist Familjens Jurist

  1. Kolla villkoren för öppet köp!

Eftersom öppet köp och bytesrätt inte är några lagstadgade rättigheter, är det upp till butiken att avtala om vilka villkor som ska gälla. Ett vanligt villkor är att förpackningen måste vara obruten för att öppet köp ska gälla och att du måste kunna uppvisa kvittot. Kolla också hur länge du har öppet köp/bytesrätt eftersom det kan variera kraftigt från butik till butik.

  • Glöm inte ångerrätten!

Ångerrätten är en lagstadgad rätt för dig att utan någon särskild anledning ångra ett distansköp (till exempel e-handelsköp). Reglerna finns i distansavtalslagen. Det är väldigt viktigt att butiken lämnat korrekt information om ångerrätten enligt de lagkrav som finns, annars kan du ha ångerrätt i upp till ett år och 14 dagar, och också ha rätt att få tillbaka hela köpesumman, trots att varan använts.

Viktigt att tänka på är att ångerrätten dock inte gäller alla varor. Bland annat är matkassar som körs ut regelbundet, livsmedel med kort hållbarhet och specialtillverkade produkter undantagna från ångerrätten.

  • Vad gäller för presentkort?

Ett presentkort är ett bevis på att du har ett krav mot butiken, som lovar att utge varor eller utföra tjänster till ett visst värde som står på presentkortet. Det är själva presentkortet som är beviset för ditt krav och du bör därför behandla det som en värdehandling.

Det är butiken som bestämmer giltighetstiden för presentkortet. Om det inte står något om giltighetstiden gäller det i tio år från datumet det utfärdades. Tänk på att presentkort omfattas av ångerrätten om du köpt presentkortet på nätet.

Har du frågor om konsumenträtt? Läs mer och boka tid med en jurist här.