Sök

Om du vill veta lite mer om dina förfäder, vilka de var och vad de sysslade med, så kan Familjens Jurist hjälpa dig att få fram uppgifter om detta.

Text: Arne Larsson, senior jurist

Traditionell släktforskning

Den svenska folkbokföringen är unik och en guldgruva för den som vill veta mer om sina släktingar bakåt i tiden. Det är numera Skatteverket som har hand om folkbokföringen, men fram till den 1 juli 1991 var det Svenska kyrkan som genom sina församlingar skötte bokföringen över Sveriges befolkning. Ofta, åtminstone i de mindre församlingarna, var det prästen själv som skrev in uppgifterna och utöver rena fakta har ofta en hel del andra uppgifter och omdömen om församlingsborna antecknats i kyrkböckerna. Men allt finns inte där. Din släkthistoria blir mer levande om du även har möjlighet att fråga dina äldre släktingar om vad de känner till och har hört talas om.

Vart har alla mina kusiner tagit vägen?

Under vår rubrik ”släktforskning” ryms inte bara kunskap om vilka dina förfäder var, utan även sådana frågor som många kanske tycker är mer intressanta och angelägna. Var finns bästa kompisen från högstadiet nu? Var finns killen eller tjejen som du hade en kort men het romans med, en vår för längesedan? Kusinerna som du alltid var tillsammans med på somrarna, hemma hos mormor och morfar, var finns de nu? Det är i de allra flesta fall möjligt att leta upp den eller de som du har tappat kontakten med. Vi behöver bara några små ledtrådar, som till exempel ett namn, årtal, adress eller någon annan uppgift från det förflutna.

Var finns faster Edits arvingar?

Det kan också vara så att faster Edit har avlidit, och du ska försöka få fram uppgifter om var alla hennes syskon, syskonbarn och kanske till och med syskonbarnbarn håller hus. Det kan tyckas vara en omöjlig uppgift, men det går att få hjälp. Vi kan snabbt ta fram alla uppgifter om vilka av syskonen som är i livet, vilka barnen till de avlidna syskonen och kanske barnen till de avlidna syskonbarnen är, och var de är bosatta.

Husets historia, vem har bott här före oss?

Du kanske bor i ett hus som du egentligen inte vet så mycket om. Vem har byggt det? När byggdes det? Vem har bott där innan du flyttade in? Vi kanske kan hjälpa dig att få fram husets historia, som många gånger kan vara spännande och intressant, även om ditt hus inte är särskilt gammalt eller ovanligt.

Varför heter jag Svenonius?

Före 1901 var det fritt fram att byta till i stort sett vilket efternamn som helst. Du kanske ville ha samma namn som någon som du beundrade, eller du kanske tyckte att grannen hade ett tjusigt efternamn. Vips, så kunde du heta detsamma! Det var alltså fram till 1900-talets början mycket enkelt att till exempel byta ut Svensson mot något lite mera spännande, som Svenonius. Det var också vanligt att det nya namnet konstruerades med inspiration från naturen och landskapet, som till exempel Dalstrand, Hedberg, Björkgren och Ljungkvist. Om du inte känner till hur och när ditt efternamn kom till och började användas i din släkt, kan vi kanske hjälpa dig att leta fram fakta kring detta.

Relaterade tjänster