Sök

Släktforskning - ta reda på mer än släkt och ursprung

Hur gör du om du vill veta lite mer om dina förfäder, vilka de var och vad de sysslade med? Läs våra tips om hur du börjar släktforska.

Text: Arne Larsson, senior jurist Familjens Jurist

Hur gör jag om jag vill börja släktforska?

Numera är det Skatteverket som har hand om folkbokföringen. Men fram till 1991 var det Svenska kyrkan som genom dess församlingar skötte bokföringen över Sveriges befolkning. Ofta var det prästen själv som skrev in uppgifterna. Utöver rena fakta finns många gånger även en hel del andra uppgifter och omdömen om församlingsborna antecknade i kyrkböckerna. För att börja släktforska behöver du tillgång till dessa kyrkböcker - och idag kommer du åt dem från din egen dator.

Tänk på: Allt finns inte antecknat i kyrkböckerna - du kan göra din släkthistoria mer levande om du har möjlighet att fråga dina äldre släktingar. All information och dokumentation är värdefull och underlättar sökandet efter ditt ursprung.

Underlätta din släktforskning - en checklista:

✓ Försök att ordna ett familjeträd - på papper eller digitalt
✓ Dokumentera alla uppgifter som du får om din släkt - lita inte på ditt minne
✓ Ta vara på eller fotografera av bilder på din släkt
✓ Skriv ned namnen på de som är på bilderna - och hur de är släkt med dig
✓ Skjut inte upp detta - börja nu

Var finns kompisen från högstadiet nu?

Under vår rubriken släktforskning ryms inte bara kunskap om vilka dina förfäder var. Du kan även hitta svar på frågor som många kanske tycker är mer intressanta och angelägna. Var finns bästa kompisen från högstadiet nu? Var finns killen eller tjejen som du hade en romans med?

Det är i de allra flesta fall möjligt att leta upp den eller de som du har tappat kontakten med. Ofta så behöver du bara några små ledtrådar - som ett namn, årtal, adress - eller någon annan uppgift från det förflutna för att kunna hitta information.

Går det att hitta min fasters arvingar?

Det kan också vara så att din faster har avlidit - och du ska försöka få fram uppgifter om var hennes syskon, syskonbarn eller syskonbarnbarn håller hus.

I vissa fall kan sådant tyckas vara en omöjlig uppgift - men det går att få hjälp att få fram alla uppgifter om vilka som är i livet och vilka som har avlidit. Vilka deras barn eller barnbarn är - och var de är bosatta.

Husets historia - vem har bott här före oss?

Kanske bor du i ett hus som du inte vet så mycket om, men är nyfiken på att veta mer. Vem har byggt huset och när? Vilka har bott där innan du flyttade in? Det går ofta få hitta information om husets historia. Något som många gånger kan vara både spännande och intressant - även om ditt hus inte är särskilt gammalt eller ovanligt.

Varför heter jag Svenonius?

Före 1901 var det fritt fram att byta till i stort sett vilket efternamn som helst. Det gick att byta till samma namn som någon du beundrade - eller som du tyckte hade ett tjusigare efternamn. Det ansågs inte som något problem på den tiden.

Det var alltså fram till 1900-talets början mycket enkelt att till exempel byta ut Svensson mot något lite mera spännande - som exempelvis Svenonius. Det var också vanligt att det nya namnet konstruerades med inspiration från naturen och landskapet - som exempelvis Dalstrand, Hedberg, Björkgren eller Ljungkvist.

Om du har ett ursprung från ett annat land

Släktforskning är givetvis intressant även om din familj inte har varit bosatt i Sverige i generationer. Eller inte varit folkbokförd i Sverige förrän nyligen. Tänk på att arkiv och register i andra länder kan vara mer svåråtkomliga. Det är därför än mer viktigt att du talar med dina äldre släktingar om vad de vet och minns - om du vill veta mer om din släkt.

Se Familjens Juris föreläsning om släktforskning

Hösten 2021 höll Familjens Jurist en kostnadsfri livsändning om släktforskning. Här kan du se en inspelning av föreläsningen på YouTube. 

Släktforskning - viktigt att tänka på:

  • Skjut inte upp din släktforskning och tänk att du kan göra det när du blir äldre - då kan det ofta vara för sent. Vänta inte med att fråga dina äldre släktingar om vad de vet - gör det nu.
  • Viktig information kan vara namn, födelsedatum och platser - som senare behövs för att hitta startpunkten i kyrkböckerna.
  • Lyssna inte bara till vad de har att berätta - anteckna eller spela in. Allt sådant material blir oerhört värdefullt när du utvecklar din släktforskning.
  • Fotografier gör din släkthistoria mer levande - men en förutsättning är att du vet vem eller vilka personerna på bilden är. Fråga och skriv ned innan det är för sent.