Sök

Mitt testamente till forskningen

Franz Čech drabbades av akut hjärtsjukdom. Tack och lov har en pacemaker förlängt hans liv. Franz är född 1934 och har inga barn, men han har en påtaglig omtanke för kommande generationer.

– Hjärtforskningen gagnar alla människor, konstaterar Franz. Jag har själv haft glädje av Hjärt-Lungfondens arbete så valet var enkelt när jag bestämde mig för att ge hela min kvarlåtenskap till dem.

Svår trafikolycka

År 1997 råkade Franz ut för en svår trafikolycka och hans hjärtbesvär började en tid efter. Vid 66 års ålder diagnostiserades han med förmaksflimmer, och det påverkade inte hans liv nämnvärt förrän långt senare. Året var 2009 och Franz satt vid teven och kände hur allt svartnade. Han skickades via vårdcentralen direkt till hjärtkliniken för undersökningar där han dagarna senare drabbades av hjärtstillestånd.

Hjärtstart och pacemaker

Franz fick livräddande insatser och en pacemaker opererades in. Den har hjälpt honom att behålla livskvaliteten långt upp i åren. Ännu bättre blev det år 2017 när han fick en ny pacemakermodell; en som även klarar sjukvårdens undersökning med magnetkamera (på fackspråk magnetresonanstomografi, MRT).

– Jag sitter här tack vare forskningen och jag lever ett aktivt liv. För mig är det också viktigt att få bestämma vad mitt arv ska gå till. Utan ett testamente skulle det gå till Allmänna arvsfonden som inte stödjer medicinsk forskning, konstaterar Franz.

Familjens jurist hjälpte mig

När Hjärt-Lungfonden ordnade en föreläsningsträff med forskare tog Franz beslutet att han ville testamentera till forskningen. Han fick hjälp med att kontakta Familjens Jurist.

– Det är tryggt att veta att testamentet är skrivet korrekt och ligger där det ska, avslutar Franz Čech, som från början var månadsgivare, men numera även en omtänksam testator till Hjärt-Lungfonden.

Kostnadsfritt testamente

Du vet väl att du kan skapa ett digitalt kostnadsfritt testamente när du skriver in en testamentsgåva till Hjärt-Lungfonden?  Läs mer