Sök

Guide

Resor - viktigt att tänka på

Det är mycket att tänka på inför en resa. I denna guide kommer du läsa juristens viktigaste tips inför resan.

Text: Oscar Coronel, jurist Familjens Jurist

 1. Betala resan med kreditkort
  Enligt lag kan du som konsument vända dig mot kreditkortsföretaget med samma invändningar/krav som du kan ställa mot reseföretaget. Detta innebär att om reseföretaget går i konkurs eller inte återbetalar dig pengar om resan inte blir av, kan du vända dig mot kreditkortsföretaget med ditt krav.
 2. Kolla pass, visum och eventuella restriktioner
  Kontrollera så att ditt pass är giltigt, att du har visum om det behövs, och framför allt att du uppfyller eventuella krav gällande restriktioner, karantän och andra smittspridningåtgärder. Du kan behöva ett färskt intyg om vaccinering eller intyg om negativt Covid-19-test för att kunna resa.
 3. Kontrollera att försäkringen gäller din resa
  Kontakta försäkringsbolaget och fråga om reseförsäkringen i din hemförsäkring eller kortreseförsäkringen gäller för din resa för det fall UD avråder från resor till ditt resmål.
 4. Känn till dina rättigheter
  Som passagerare har du långtgående rättigheter vid förseningar och inställda resor, detta gäller oavsett om förseningen eller den inställda resan beror på force majeure (som till exempel coronaviruspandemin) eller andra orsaker.

  Om du har krav mot flygbolaget, tänk på att du måste klaga till flygbolaget (reklamera) så snart du kan, helst inom två månader.

Har du frågor om konsumenträtt? Läs mer och boka tid med en jurist här.

Relaterade tjänster