Sök

Guide

Att hyra ut sin bostad

Har du tänkt att hyra ut din bostad? Det finns mycket att tänka på när man ska hyra ut sitt boende, här har vi gjort en guide med det allra viktigaste att tänka på!

Text: Johan Essén, jurist Familjens Jurist

Behöver du rådgivning inför du ska hyra eller hyra ut en bostad? Boka tid med en jurist på Familjens Jurists Fastighetsenhet för att få hjälp.

  1. Att man hittat en bra och skötsam hyresgäst
    Det vet man egentligen först i efterhand. Därför ska man inte vara rädd för att be en tilltänkt hyresgäst om referenser från tidigare boende, eller kontakta kronofogden för att efterhöra om personen har några betalningskrav mot sig.
  2. Begär tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsföreningen
    Utan tillstånd kan man i värsta fall bli av med sitt boende. Om du nekas tillstånd att hyra ut lägenheten kan du ansöka hos hyresnämnden om tillstånd att hyra ut lägenheten.
  3. Ha ett skriftligt avtal som reglerar hyres- och uppsägningstid, vad som ingår i hyran, vad depositionen avser, ordningsregler mm.
    Det är viktigt att känna till att det finns två olika lagar som är tillämpliga beroende på om man hyr ut en hyresrätt eller sitt ägda boende, hyreslagen och Lag om uthyrning av egen bostad, ”privatuthyrningslagen”.
  4. Fotografera boendet och möblerna du hyr ut för att veta om din hyresgäst skadade något under uthyrningen.

Avslutningsvis har du som hyresvärd en skyldighet att åtgärda fel och brister som uppstår under hyresförhållandet, vilket är bra att känna till om hyresgästen ringer om att till exempel spisen har gått sönder eller att det läcker in vatten från taket.