Sök

Tips

Bästa champagnetipsen – från budget till lyx

Inget signalerar fest och lyx som champagne. Wedslys expert på champagne guidar oss till de värdefulla bubblornas hemorter, och tipsar om sina favoriter – från budget till lyx.

Text: Wedsly

En dryck med gamla anor

I Champagneregionen, 15 mil nordost om Paris, har man odlat vin sedan romartiden. Men först i slutet på 1600-talet började man tillverka mousserande vin. En av de vanligaste skrönorna är att munken Dom Pérignon (1638–1715) skulle vara den person som av ett lyckligt misstag kom på champagnemetoden.

Smakar det så kostar det…

Hur tillverkas champagne då? Enkelt förklarat genomgår vinet en andra jäsning på flaska, som ger kolsyran. Och om du någon gång undrat varför champagne är dyrare än andra mousserande viner ligger förklaringen just i tillverkningen. Det går åt ett kilo druvor för att producera en flaska champagne – ett kilo av några av världens dyraste druvor, med ett snittpris på 50–65 kronor per kilo. Addera sedan arbetet, flaskan, etiketten och lagring i minst 15 månader (ofta mycket längre).

Champagne passar till mycket

Men det finns också många champagnesorter som inte kostar en förmögenhet och som passar mycket bra till mat och inte bara som mingeldryck. Och det är endast vin från distriktet Champagne, som har framställts enligt champagnemetoden, som får lov att kallas champagne – namnet är ursprungsskyddat.

Här hittar ni några av mina absoluta favoriter bland regionens bubbelmästare. 

Veteranen – Diebolt-Vallois

Huset Diebolt-Vallois drivs av Isabelle Diebolt tillsammans med brodern Arnaud och föräldrarna Jacques Diebolt och Nadia Vallois. Familjen har bott i Cramant sedan slutet av 1800-talet, och Vallois familj har odlat vinstockar sedan 1500-talet. Deras viner genomsyras av en fantastisk elegans kombinerad med den krämiga, lite gräddiga struktur som är typisk för vinerna från Cramant. De tillverkar bland annat magnifika prestigevinet Fleur de Passion, producerat av de främsta årgångarna och rankat som ett av de främsta blanc de blancs-vinerna från regionen.

Wedslys expertval:

Diebolt-fleurdepassion2010_4.5.jpg

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2010
SB #90504
Pris: 959:-
Fleur de Passion är juvelen i huset Diebolt-Vallois. Vinet är mjukt och lent i känslan med fin mousse (bubblor). Toner av vita rosor, citrus, nybakad brioche och mjukrostade hasselnötter. Vinet har en imponerande längd och i avslutet hittar man en behaglig ton av kalk och mogen grapefrukt. Druvorna kommer från 7 till 8 växtplatser främst från Les Buzons i byn Cramant. Vinstockarna är mer än 40 år gamla, många av dem är till och med över 60 år eller mer. Vinet lagras i gamla bourgogneekfat innan man blendar och stoppar ner flaskorna i källarna för att slutligen skapa sin prestigechampagne (inte att förväxla med husets champagne vid namnet Prestige).

Diebolt-Prestige_4.5.jpg

Diebolt-Vallois Prestige Brut
SB #7723
Pris: 399:-
Torrt friskt vin med eleganta florala inslag. Toner av brioche, äpplen, nötter samt smörighet. Lång eftersmak med inslag av grapefrukt. Jäsningen sker på ståltank, i den slutliga blenden använder man reservviner från tre äldre årgångar som lagrats i ekfat. 

Diebolt-Vallois-Vintage-2007.jpg

Diebolt-Vallois Vintage 2007
Vintage Blanc de Blancs finns dessvärre inte att köpa i Sverige. Ett balanserat vin med fin mousse och mjuka inslag av druvor, gula äpplen, mogen citrus och den så fina kalkigheten som är så typisk för byn. Viss nötighet samt brioche dyker upp i avslutet. 

Diebolt-bdeblanc_4.5.jpg

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs
SB #88914
Pris: 369:-
En elegant champagne med mjuk mousse och inslag av ostronskal, krispig citrus, gula äpplen samt viss grape i eftersmaken.

Diebolt-tradition_4.5.jpg

Diebolt-Vallois Tradition
SB #83020
Pris: 349:-
En balanserad champagne, perfekt som aperitif med fruktiga inslag och mjuk mousse, i avslutet hittar man krita, citrus samt mogna äpplen. 

Klassikern – ​Bollinger

Vi svenskar är fästa vid den fylliga brödiga champagnen som ofta ligger i topp på Systembolagets försäljningslista över champagner. Vissa år dricker vi flest flaskor i världen per person. Bollinger är inte lik någon annan champagne, och kännetecknas av sin mognad och kraft. Vinet är till stor del baserat på pinot noir och första jäsningen sker i ekfat, för att behålla kontroll över oxidationen. Huset Bollinger grundades redan 1829 och vinhuset finns i centrum av staden Aÿ, på Rue Jules Loubet. I dag drivs det av Claude d’Hautefeuille och Christian Bizot, som tog över efter världskända Lily Bollinger 1971.

Bollinger-SC_4.5.jpg

Bollinger Special Cuvée Brut
SB #7418
Pris: 289:-
Ljusgul färg med fyllig krämig mousse. Stor mogen doft med karaktär av bakat bröd, choklad och mogna höstäpplen. Torr och mycket smakrik med inslag av rostat bröd och lång fin eftersmak.

Bollinger-Rose-ny-flaska_4.5.jpg

Bollinger Rosé
SB #7755
Pris: 659:-
Ljus orangerosa färg. Nyanserad doft med inslag av rostat bröd, röda äpplen, smultron och nougat. Smaken är torr, mycket frisk med blodapelsin och nougat.

La Grande Année Brut–2012.jpg

La Grande Année Brut, 2012
SB #7579
Pris: 1499:-
Utvecklad doft med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat och blodapelsin. Smaken är torr och mycket frisk med inslag av äpplen, rostat bröd, valnötter och tydlig grapefrukt i avslutet.

Bollinger-R.D.-2004_4.5.jpg

Bollinger R.D. 2004
SB #76896
Pris: 1899:-
Komplex och mogen doft med inslag av övermogna äpplen, torkade aprikoser, inslag av kakao och kaffe. Smaken är frisk med inslag av rostat bröd, nötter, röda äpplen och solmogen citrus.

bollinger_vieilee_vignes_2006_2048x2048.jpg

Bollinger Vieilles Vignes Françaises 2006
En perfekt champagne, en ren blanc de noir tillverkad på originalplantan från Champagne som växer på två små lotter precis framför och bakom huset. Otrolig elegans med lång eftersmak, med toner av tropisk frukt och mineral och med en vit tanninstruktur.

Lyxliraren – Krug

 ”Det finns champagne, och sedan finns det Krug”, säger man på vinhuset, och jag kan inte annat än instämma. Krug är gudfadern av champagne, så starkt är intrycket av detta näst intill löjligt perfekta vin. Sedan 1843 har familjen Krug stolt producerat en unik champagne med markant särprägel. Grundaren Johann-Joseph Krug hade ambitionen att skapa en champagne med en smak helt olik alla andra på marknaden, och i dag är hans skapelse en levande legend som har förts vidare i sex generationer. Från noggrant utvalda druvor, till födelsen av vinet i små ekfat och den intrikata processen med att ”blenda”, följt av många år av lagring. Resultatet är ett oförglömligt överflöd av smaker och att dricka en Krug-champagne är att uppleva något exceptionellt. I dag ägs huset av Louis Vuitton Moët Hennessy, den största ägargruppen i distriktet Champagne.

KRUG-GrandeCuvee-166emeEdition-75-NK-W_high.width-1920x-prop_4.5.jpg

Krug Grande Cuvée

SB #7494
Pris: 1799:-
Lång smak med toner av brödighet, integrerat fat, rostade pinjenötter, röda bär, härliga mogna äpplen och en balanserad ton av citrus med inslag av mineraler och krita.

KRUG-Rose-22emeEdition-75-NK-W_high.width-1920x-prop_4.5.jpg

Krug Rosé
SB #85391
Pris: 3199:-
Krug Rosé tar med besökaren på en resa genom lager på lager av smakupplevelser. Den fylliga eleganta smaken ger mig först en känsla av ungdomlighet och dominans av röda bär, men efter lite luft kommer mer lagrade toner och de röda tonerna går över till körsbär och blodgrape.

krug-vintage-2004.jpg

Krug Vintage 2004
Ca Pris: 3000:-
Fin begynnande mognad med flera lager av smaker och dofter. Precis som i Grande Cuvée finner man en brödighet, mogen citrus, integrerat fat, röda generösa bär, lättrostade pinjenötter, mogna äpplen och en utdragen ton av mineraler och krita.

170087-KRUG-R-BouteilleClosDuMesnil2004-Retouche-C-RVB-72dpi_high.width-1920x-prop_4.5.jpg

Krug Clos de Mesnil 2004
Ca pris: 8999:-
Ett underbart balanserat vin med diskret mousse. Nötig doft med rostade hasselnötter, gräddkola, honung, mogen persika, lite citrus, tydlig blommighet och en del fatton med en aning vanilj. Det finns en tydlig syra i smaken med främst grapefrukt och lite citrusskal, klar mineralton samt viss kryddighet. Eftersmaken är mycket lång och citrusfrisk med just grapefrukt och lite mint. Ett ungt vin som har framtiden för sig!

170172-KRUG-Packshots2018-16-ClosDambonnay2002Bouteille-Retouche-A-20171218_high.width-1920x-prop_4.5.jpg

Krug Clos d’Ambonnay 2002
Ca pris 23000:-
Vinet har en gyllene färg med svaga inslag av violett, vilket påminner om dess pinot noir-ursprung. Fyllig doft av plommon, nybakat bröd, brioche, lätt rostade hasselnötter, apelsinblomma, kanderade aprikoser och även citrusfrukter. Smaken är otroligt koncentrerad, full och djup, och påminner om höstens frukter. Fantastisk fräschör och bra fyllighet, vilken förstärks av mycket fina bubblor samt en väldigt lång eftersmak. 

Wedsly tipsar!

En lyxig champagne är en utmärkt bröllopspresent när du själv ska gå på bröllop!