Sök

Tips

Bröllop under bar himmel – varför inte?

En fest är en fest och ett bröllop är någonting mycket mer. Kanske speciellt för dig som läser dessa rader funderar kring ert kommande bröllop. Hur ska ni göra? Hur ska ni kunna bjuda in – och samtidigt få alla bröllopsdrömmar att gå ihop? Låt oss hjälpa dig att tänka i lite nya banor: Utomhus.

Text: Wedsly

Prästen eller vigselförrättaren kommer gärna för att möta upp under trädens kronor, invid havet eller ute i det höga gräset. Ni bestämmer. Ett par bestämde sig för klipporna några stenkast från joggingspåret, ett annat par valde den egna trädgården, ett tredje par gifte sig först med några få inbjudna men bjöd på en större fest några veckor senare – då “alla” kunde vara med. Så gör allt fler i år och så länge vi lever i skuggan av pandemin. Utomhus är helt enkelt det nya inne.

– Att välja naturen som lokal kan vara något av det finaste man kan tänka sig, säger bröllopsplaneraren Anki från Wedding by Moalee.

Känslan och platsen är allt

Känslan är viktig och känslan av att vara utomhus kan vara magisk. Invid en utsikt, i skuggan av en berså, ute på ängen, terrassen eller där sjön glittrar och fåglar kvittrar. Finns en sådan sagolik plats för dig, för er? Tänk efter… Platsen är allt. Skulle ni kunna göra det där? På den platsen? Se varandra i ögonen, byta ringar och säga det där lilla ordet? I så fall: Bra, där är känslan och där ska ni vara.

Men sedan då?

Nu är det stora jobbet gjort. Nu kan du lugnt luta dig tillbaka. I jämförelse med att att finna platsen, själva visionen av bröllopet, återstår nu det lätta, det roliga, det praktiska. Nu har du två val: Antingen mejlar du bröllopsplaneraren eller så är det du som planerar och finner lösningar till stor som smått. Bara att du är här på Wedsly är en bra början. Ska det vara något tema? Ska barnen vara med och i så fall hur? Och gammelmormor, kan hon inte också få vara med? Sådana saker. Det som skiljer ett utomhusbröllop från alla andra bröllop är förstås vädret. Och vilka hanterar väder bättre än svenskar?

Några lugnande tankar om vädret

Bland svenska väderlekar finns inga tyfoner eller monsuner. I värsta fall blir det lite småkyligt och regnigt. I bästa fall underbart lagom. Soligt. Ett förutseende par samlade ihop en massa yllekläder och filtar. På bröllopsfesten lade de allt i en låda med skylten “yllebibliotek” – så att gästerna kunde låna, vilket några gjorde framåt kvällen. Nyss berättade en vän om deras bröllopsdag ute på slottet; De står uppklädda och förväntansfulla, därute är det mörkt och regnigt. Men plötsligt spricker himlen upp och solen tittar fram. Paraplyerna lämnas i farstun, de kliver ut och de får underbart bröllop under bar himmel - med efterföljande fest i ett immigt och stojigt partytält.

– Med rätt planering, oavsett väder, vilket blir utomhusbröllopet ett minne för livet, säger Anki.

Tre steg närmare ett perfekt utomhusbröllop

  1. Hitta platsen, för den är "allt"
  2. Ta hjälp med det praktiska – från bröllopsplanerare och/eller nära kära
  3. Ha en plan B "för alla väder"