Sök

Guide

Vilka slags diamanter väljer du till bröllopsringarna?

Det var en gång för 3000 år sedan, som de första gnistrande stenarna hittades på en flodbädd i norra Indien. Ädelstenarna blev till en attraktiv handelsvara. Under 1400-talet bars diamantsmycken av Europas elit och dess exklusivitet som ädelsten är oöverträffad. I modern tid pryds ofta förlovningsringen med en diamant.

Text: Wedsly

Under vigseln kompletteras förlovningsringen med en slät vigselring eller en diamantprydd alliansring. Tänk, från början är varje diamant en bit kol som under extremt tryck och värme förvandlas till en stenliknande rådiamant. Om denna håller tillräckligt hög kvalitet slipas den till en smyckessten. Monterad på en ring blir den slutligen till en av de största och kanske mest ikoniska symbolerna för sann och livslång kärlek. 

De fyra C:na

För dig som drömmer om en vigselring som pryds av äkta diamantglitter kan det vara bra att först lära sig grunderna. En kort sammanfattning kommer här: Diamanter graderas efter fyra egenskaper, som brukar kallas diamantens 4C.

Color (färg)

När man talar om ”Color” går skalan från färglös till skiftande mot gult, grått eller brunt. En diamant som inte lite eller ingen färg värderas högre än en med färg. Färggraderingen går från D till Z där diamanter som klassas mellan D och H anses vara vita eller färglösa.

blog_entry_1_5.jpg

Clarity (renhet)

Nästan alla diamanter har små brister. Det handlar om små fläckar som inte syns utan förstoring. En diamant med högsta ”Clarity” är fri från sådana fläckar och bär märkningen FL (flawless) – vilket är mycket sällsynt och värderas högst. Skalan går sedan ner till P3 (pique) som helt enkelt står för tydliga, om än väldigt små, fläckar. 

blog_entry_1_4.jpg

Cut (slipning)

En oslipad diamant kan vara nog så vacker men bland experterna anses slipningen vara diamantens viktigaste egenskap. För slipkvaliteten är avgörande för hur väl diamanten reflekterar ljuset och ”glimrar” på det där magiska sättet. För oss som inte är experter är slipkvaliteten svårbedömd. Högsta kvalitet benämns som ”ideal” vilket följs av ”excellent” och ”very good”. Lägre än så vill du nog inte ha i vigselringen.

blog_entry_1_3.jpg

Carat (vikt)

Sist men inte minst kommer ”Carat” som helt enkelt handlar om storlek och vikt. Endast en diamant på miljonen väger över en karat, vilket är 0,2 gram. Världens största diamant grävdes fram i en sydafrikansk gruva 1986. Då vägde den 755,5 karat, vilket är drygt 150 gram. Den slipades ned till 100 gram och såldes för att bli The Golden Jubilee Diamond, en present till Thailands kung Bhumibol då han firade 50-år på tronen. 

hatton-garden-jewellers.jpg

En viktig skillnad?

Ingen kan förneka diamantens unika magi, dess skönhet och dragningskraft. Samtidigt finns en mörk baksida. Har du sett Leonardo di Caprio i den Oscarsnominerade filmen Blood Diamond vet du precis; Miljöförstöring, slavliknande arbetsförhållanden och skumma mellanhänder. Kanske är det därför de labbodlade diamanterna har fått så stort genomslag? Några vill kalla dem syntetiska medan andra menar påpekar att de är sammansatta på exakt samma sätt som naturliga diamanter. Det handlar om grundämnet kol som genom hårt tryck och hög temperatur förvandlas till råa diamantstenar. Efter slipning kan endast experter med avancerade mätinstrument se skillnaden mellan en diamant som ursprungligen är bruten i en diamantgruva eller en som är framställd ovan jord.

Från fyra till sex C

Det Stockholmsbaserade företaget Affiner är ett av branschens många smyckestillverkare som hellre väljer att använda de labbodlade diamanterna i sina exklusiva smycken. Delägaren Emma Ahnström menar att de med detta ”adderar ett par C” till kvalitetsbeteckningen för diamanter

— Vi pratar gärna om C som i ”Choice” därför att labbodlade diamanter är ett viktigt val för de som vill vara medvetna konsumenter. För miljön och de mänskliga rättigheterna, säger Emma Ahnström.

Störst, bäst eller vackrast?

Det sjätte C:et står för ”Cost” vilket enligt Emma är en ”no-brainer”. För i dagsläget är de labbodlade diamanterna cirka 30% billigare än de naturliga diamanterna. Det gör att man som konsument kan få ut mer diamant för pengarna genom att köpa en sådan. Och om bara ”avancerade mätinstrument” kan se skillnaden, vilken diamant väljer du?