Sök

Planera ett bröllop

Har ni planer på att gifta er? Grattis! Att planera ett bröllop är fantastiskt roligt - men det är många beslut som ska fattas under vägen. Och det finns många frågor som är värda att tänka igenom noggrant - exempelvis rörande ekonomi och juridik.

I den här vägvisaren har vi listat 7 saker som är bra att tänka igenom inför bröllopet. Allt från planeringen av bröllopet och praktiska detaljer - men även juridiken. 

Guide inför bröllopet

1. Behöver ni hjälp med planeringen?

Att börja planera ett bröllop kan kännas som en snårig djungel - men med hjälp av Wedsly får ni en bättre översikt och kan börja planera i rätt ände. Med professionell hjälp kan stress undvikas, och ni får en lyckad bröllopsplanering. Här hittar ni allt kring er planering av bröllopet - samlat på ett ställe.

Tjänster
Artiklar om planering

2. Innan bröllopet - vad är viktigt att tänka på?

Inför vigseln behöver ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövningen och vigselbeviset ni får från Skatteverket gäller bara i fyra månader och behöver skickas in till vigselförrättaren i god tid före vigseln.

Hur ska ni göra med efternamn? Om någon, eller båda ska byta efternamn efter bröllopet behöver en ansökan skickas in till Skatteverket. Om ni inte skickar in en ansökan behåller ni era efternamn som de är.

Läsning

3. Ska ni skriva ett äktenskapsförord?

Som gifta äger ni fortfarande era egna tillgångar och ansvarar för era egna skulder. Men vid en skilsmässa delas som huvudregel alla tillgångar lika mellan er.

Om ni inte vill att det ska vara så behöver ni skriva ett äktenskapsförord. Med ett äktenskapsförord kan all egendom eller viss egendom - till exempel ett företag eller en fastighet - bli enskild egendom, som inte ingår i bodelningen.

Läsning
Skriv äktenskapsförord

4. Se över ert försäkringsskydd

En make eller maka är ofta automatiskt förmånstagare av försäkringar, men det är alltid bra att se över vilka försäkringar ni har. Vem är förmånstagare - och kontrollera att det finns efterlevandeskydd.

Tjänster

5. Skriv testamente - vem ärver vad?

Gifta makar ärver varandra och gemensamma barn får ut sitt arv först efter att båda föräldrarna har avlidit. Om någon av makarna har ett barn sedan tidigare (ett så kallat särkullbarn) har det barnet rätt att direkt få ut sitt arv efter sin förälder. Med ett testamente kan ni göra så att särkullbarnet endast ärver sin laglott.

Med ett testamente kan ni även göra så att arvet blir barnens enskild egendom - exempelvis om ni har ett fritidshus inom släkten, som ni vill ska ägas endast av era barn i framtiden.

Skriv testamente
Läsning

6. Trygga framtiden med en framtidsfullmakt

Med en framtidsfullmakt kan du själv välja vem - eller vilka - som ska ta beslut om dina personliga och ekonomiska angelägenheter, om du själv inte kan det. Det kan exempelvis handla om att du blir sjuk - eller av någon annan anledning inte längre kan ta de besluten själv.

Skriv framtidsfullmakt
Läsning

7. Om någon av er har barn sedan tidigare?

Gemensamma barn ärver först efter att båda föräldrarna har avlidit. Barn som inte är gemensamma (så kallade särkullbarn) har alltid rätt att direkt få ut sitt arv från sin förälder.

Vill ni att det ska vara på något annat sätt måste ni skriva ett testamente.

Tjänster
Läsning