Sök

Guide

Så stressar ni ner inför bröllopet

Att planeringen kring ett bröllop lätt blir till en stressfylld börda kan nog majoriteten av alla bröllopspar skriva under på. Det är mycket som ska planeras, allt från själva datumet då vigseln ska äga rum till vilken smak och färg det ska vara på bröllopstårtan.

Text: Linn Engstrand, Wedsly

Mycket av arbetet kräver även ett stort engagemang och kan ta väldigt mycket av er dyrbara tid. Något som kan vara lätt att glömma är att fokusera på er själva och ert välmående, både som par och som individer. Se till att få in tid där ni kan vila från all planering. Här hittar ni enkla och konkreta tips för hur ni bäst tar semester från allt planerande. 

1. Skönhetssömn 

Det kan ofta bli sena kvällar och tidiga morgnar när planeringen inför ert bröllop är i full gång. Det är många beslut som ska fattas, från stort till litet. Många brudpar upplever att sömnen rubbas i förberedelserna för giftermålet. Planera därför in vila och sömn varje dag som en del av schemat. Exempelvis kan ni ha en deadline på kvällen när det är dags att avsluta dagens jobb, en rejäl sovmorgon med frukost på sängen på helgen eller små micro-pauser under dagen där ni tar en promenad eller slumrar till på soffan. Glöm inte att sömn behövs för att hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta alla intryck, och att den hjälper er att lättare klara av stress och påfrestningar.

2. Meditera

Känner ni att planeringen börjar stå er upp i halsen? Ett hett tips för att lugna ner ett stressat sinne är meditation. Fakta visar att meditation både ger er bättre minne och ökar er kreativa kraft, som ni ju mycket väl behöver i bröllopstider. Meditation måste inte heller vara tidskrävande och svårt, utan det kan räcka att sitta och andas lugnt i tio minuter eller att följa en guidad meditation där ni får hjälp med att stressa ner och bygga upp ny kraft. En enkel andningsövning ni alltid kan ta med er är att först andas in i fyra sekunder, hålla andan i tre sekunder och sen andas ut i 5 sekunder. Upprepa övningen så många gånger ni känner behövs. Ett hett tips är att lyssna på podden PAUS där Karin Björkegren Jones guidar er i korta, avslappnande meditationer med olika teman. Lyssna här »

3. Undvik småtjafs 

Att det lätt kan uppstå gnabb och tjafs under bröllopsförbredelserna är nog ingen nyhet. Det är mycket känslor inblandade och många saker som tillsammans ska klaffa. Blir ni arga på er partner under stressade situationer kan det vara värt att tänka över en gång till om det verkligen är något att bli arg över? Eller det nerverna som talar? Ta tio djupa andetag och tänk på dom tre saker ni uppskattar och älskar mest med er kommande maka/make. Glöm inte heller att kramas och kyssas, kroppsberöring är både lugnande och för er närmare varandra. Sist men inte minst är det värt att tillägga att alla bråkar ibland och det är absolut inget konstigt med det. Men se till att lägga er stolthet åt sidan till slut och be om förlåtelse efteråt. Det är värt det. 

4. Våga be om hjälp

Många kan känna igen sig i att det ibland kan vara svårt att be om hjälp. Men det är så viktigt både i bröllopsplaneringen och i ert vardagliga liv att våga be om den hjälp ni behöver. Andra blir oftast väldigt glada över kunna få hjälpa till då dom känner sig delaktiga i ert liv, inte minst när det kommer till att hjälpa till med ert bröllop. 

5. Längta och dröm 

Glöm inte bort varför ni gör allt ni gör just nu, er stora dag närmar sig när ni äntligen ska få säga ja till varandra! Dröm er bort till smekmånaden och ta vara på de lediga stunder ni har tillsammans. Gör en dreamboard med vackra bilder och häng upp på väggen, så att ni tydligt ser ert gemensamma mål. Och sist men inte minst: ta vara på nuet, njut av lata morgnar med frukost på sängen och uppskatta tiden ni har ihop.