Sök

Hur väljer jag rätt mäklare?

Hur väljer jag rätt mäklare? Läs vår artikel med tips att tänka på när du ska välja mäklare.

Text: Fredrik Aldmo, jurist Familjens Jurist

De flesta bostadssäljare funderar på fråga “Hur ska jag välja rätt mäklare?”. Vilken fastighetsmäklare som är “rätt” för just dig är nästan omöjligt att svara på eftersom det många gånger handlar om personkemi. Vissa bostadssäljare vill ha en hungrig fastighetsmäklare som kan svara i telefon dygnets alla timmar, medans andra säljare föredrar en fastighetsmäklare som är lugn och eftertänksam. Oavsett vilken typ av fastighetsmäklare du väljer bör du tänka på att alltid kontrollera att din fastighetsmäklare är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen.  Om fastighetsmäklaren inte är registrerad ska du absolut inte anlita personen att sälja din bostad, en fastighetsmäklare som inte är registrerad begår inte bara ett brott när personen förmedlar din bostad, avsaknaden av registrering innebär dessutom att fastighetsmäklaren saknar ansvarsförsäkring (vilket i värsta fall kan leda till svåra ekonomiska konsekvenser).

Du ska även säkerställa att du och fastighetsmäklaren ingår ett skriftligt förmedlingsuppdrag där det tydlig framgår hur mycket du ska betala för fastighetsmäklarens uppdrag.

Behöver du hjälp av en jurist? Kontakta Familjens Jurists Fastighetsenhet för att boka tid för rådgivning inom fastighetsrätt och boendefrågor.