Sök

Guide

Så får du som anhörig rätt att göra bankärenden

De stora ekonomiska besluten kräver en avancerad fullmakt från dina föräldrar men för enklare bankärenden finns det bra lösningar för dig som vill vara ett praktiskt stöd. Att använda någon annans bankdosa/säkerhetsdosa eller Bank-ID är inte tillåtet. Skaffa istället anhörigbehörighet så kan du göra dina föräldrars bankärenden över internet.

Text: Anna Karin Wallberg

Om det är du som sköter dina föräldrars ekonomi så var noga med att redovisa allt det du gör genom anteckningar, kvitton eller liknande. Det underlättar om någon annan har synpunkter – inte minst när det är dags för dödsboet att granska tex kontoutdrag en längre tid tillbaka. Om det inte finns kvitton för uttag för olika inköp till din förälder, så kan det anses som att du använt pengarna för egen del och därmed ses som förskott på arv.

Bankdosa och Bank-ID är personliga

Bankdosa och Bank-ID kan liknas med en personlig värdehandling som ett körkort eller pass. De flesta bankföretagen brukar därför skriva in i sina avtal att varken bankdosa eller Bank-ID får användas av någon annan än personen själv. Det är inte ens tillåtet om man har en fullmakt eller om man är god man. Du kan alltså inte gå till en bank och hämta ut en bankdosa eller Bank-ID i din mammas eller pappas namn, det kan de bara göra själva.

Om din förälder redan har en bankdosa så kan de själva beställa ett Bank-ID av sin bank över internet. Det går att ha upp till 8 stycken olika Mobilt Bank-ID per enhet men bara ett Mobilt Bank-ID per person. Exempelvis kan en hel familj ”dela” på t ex en Ipad. När du ska använda en enhet som har flera Mobilt Bank-ID installerat behöver du ändra så att rätt Mobilt Bank-ID används vilket kännetecknas av ditt personnummer.

Skaffa anhörigbehörighet på banken

För banker är det avgörande om din förälder har beslutsförmåga eller inte när det gäller sina bankärenden. Det betyder att de ska kunna fatta informerade beslut, kunna förstå relevant information, överväga sina alternativ och fatta beslut utifrån dessa överväganden. Om du bedömer att så inte är fallet så kan du ansöka om att få anhörigbehörighet för att kunna hjälpa till med deras vardagsekonomi, exempelvis att betala räkningar, lösa in avier eller flytta pengar mellan konton. Läs exakt vad som gäller hos Svenska Bankföreningen.

För att ordna en anhörigbehörighet så ska du börja med att beställ ett personbevis, till exempel ett familjebevis från Skatteverket, som visar att du är närmast anhörig till den som behöver hjälp. Ta med familjebeviset till ett bankkontor som tillhör dina föräldrars bank.

Om ni är flera syskon som vill kunna hjälpa era föräldrar kan ni antingen gå till bankkontoret tillsammans eller ge en fullmakt till varandra. Ni kan använda er av en mall från Svenska Bankföreningen.