Sök

Guide

Så hanterar du dina föräldrars ensamhet

Mellan 11 och 15 procent av alla över 77 år säger att de känner sig ensamma. Ofrivillig ensamhet kan göra människor både fysiskt och psykiskt sjuka. För att just dina gamla föräldrar ska slippa känna sig ensamma så kan det vara bra att variera sätten att ha kontakt och att engagera många i deras närhet. Det gäller hitta en bra balans som gör att även du mår bra och orkar i längden.

Text: Anna Karin Wallberg

Digitala kommunikationslösningar

För dig som lever lång bort från dina gamla föräldrar är olika tekniska lösningar en förutsättning för att ha kontakt. Men, ju äldre dina föräldrar blir desto svårare kan det bli att förstå avancerad teknik. Nya datorer och telefoner kan skapa problem, men även sådant som de en gång klarat kan med tiden blir för omständligt att förstå och att minnas.

Fasta telefoner är fortfarande vanligt bland den äldre generationen och för att det ska fungera när du ringer är det viktigt med en apparat som har riktigt bra ljud med volymkontroll och gärna stora siffror. Många vill också ha en nummerpresentatör så att de kan se att det är du som ringer. Sök på nätet efter senior telefon så hittar du ett antal modeller.

De mobila telefonerna sk smartphones och surfplattor kan fungera för samtal med eller utan bild på er som pratar. Den stora bredden av olika användningsområden kan både skrämma och försvåra för en äldre användare. Det kan exempelvis vara svårt att förstå hur en pekskärm fungerar och det kan bli praktiskt svårt att hantera de små handdatorerna när synen försämras och fingrarna blir krokiga. Det finns en stor mängd bra utbildningsmaterial som vänder sig till äldre om hur de ska ta till sig den nya tekniken. Leta på UR-play på SVT eller genom information som pensionärsföreningar samlat på webben.

Om du verkligen vill lägga stora resurser på att hålla en digital kontakt så finns avancerade telekommunikationsrobotar på hjul som kan placeras hemma hos dina föräldrar och som du når genom din smartphone.

Hela världen på en skärm

Ålder spelar fortfarande stor roll för om någon använder internet eller inte. De som är födda på 20- och 30 talet använder internet i lägst utsträckning. Många vill fortfarande hellre ha en pappersbiljett i handen än att boka saker digitalt och fler äldre anger att de är så rädda för att bli lurade att de undviker att använda uppkopplade prylar. Tjänster som trots allt ökar bland våra allra äldsta är sådant som helt enkelt inte går att undvika, exempelvis Bank-ID.

Ju mer du kan lära dina föräldrar att använda tjänster på nätet desto mindre tid måste du själv lägga på det – men var beredd på att agera IT-service både vid besök och över telefon. För de flesta av oss kan det bli oerhört frustrerande att försöka förklara ett digitalt system för någon som inte själv är uppväxt med tekniken. Det gäller att ha tålamod och kanske att välja att prata om datorer och internettjänster med dina föräldrar när de är utvilade och befinner sig på en lugn plats.

Det finns mycket utbildningsmaterial även kring internets funktioner för seniora användare. Se länkarna under punkt 1.

Privata sällskapstjänster eller aktiva barnbarn?

Om du inte själv har möjlighet att vara sällskap till dina föräldrar så finns det ett antal olika tjänster från privata aktörer som erbjuder just det. Röda Korset erbjuder ledsagarservice på ideell basis medan andra aktörer säljer sina sällskapstjänster. Utbudet ser olika ut runt om i landet; sök dig fram på internet eller i lokala medier där dina föräldrar bor.

Tänk också på att dela upp ansvaret för att vara social med de äldre i familjen, på flera personer.  Kanske kan alla ha en dag i veckan eller i månaden då den ska ringa eller göra ett besök? Om du har syskon eller egna barn så kan alla vara med och själva välja om de ska ringa, skicka ett vykort eller åka och hälsa på.

Aktiviteter på stan

Det finns i de flesta kommuner ett stort utbud av aktiviteter för de som gått i pension. Allt beror på intresse och smak för vad som roar just din förälder. Vilken slags aktivitet som passar beror på vad kropp och sinne klarar av men det finns många sätt att mötas även för de som har svårt att röra sig, hör och ser dåligt eller kanske inte ens är helt närvarande mentalt.

Om din förälder har hemtjänst så kan du kontakta kommunens biståndshandläggare och diskutera behovet av sociala aktiviteter och hur det praktiskt skulle kunna gå till. På särskilda boenden finns ofta speciella aktiviteter inom fastigheten som ska uppmuntra till samvaro genom kultur-, natur- och matupplevelser.

För dig som har lite piggare föräldrar så har pensionärsföreningarnas lokala arrangörer ofta aktiviteter. Besök gärna de två största föreningarnas hemsidor för aktuella detaljer: PRO, SPF.