Sök

Guide

Vad bör du tänka på inför att anlita hantverkare?

Det finns mycket att tänka på inför att anlita hantverkare. Här har vi skrivit ned våra bästa tips för att underlätta processen för dig.

Text: Oscar Coronel, jurist Familjens Jurist

  1. Kontrollera hantverkaren
    Kontrollera att företaget har de behörigheter som krävs för att utföra tjänsten. Kontrollera hos Kronofogden att hantverkaren inte har några krav eller skulder. Kontrollera också hos Allmänna reklamationsnämnden (ARN) om hantverkaren har några anmälningar. Du kan även be om referenser för att kontrollera hur nöjda tidigare kunder är.
  2. Bestäm arbetets omfattning och priset
    Se till att du förstår vad som ingår och inte ingår i tjänsten. Om ni bestämmer ett fast pris gäller det, om inget oväntat innebär att hantverkaren måste utföra tilläggsarbeten. Tänk på att löpande räkning kan bli dyrare än du räknat med.
  3. Bestäm när det ska vara klart
    Det är alltid en god idé att bestämma ett slutdatum när tjänsten ska vara färdig.
  4. Se till att ha ett skriftligt avtal
    Ett skriftligt avtal är alltid en fördel om det uppstår oklarheter om vad ni kommit överens om. Du kan med fördel använda Hantverkarformuläret, som är ett standardavtal som Konsumentverket tagit fram. 
  5. Glöm inte att ni måste avtala om ROT-avdrag
    Hantverkaren har ingen skyldighet att ansöka om ROT-avdrag, utan du måste komma överens med företaget om detta. För att hantverkaren ska kunna ansöka om ROT-avdrag måste hantverkaren även ha F-skattsedel.

Behöver du rådgivning inför du ska anlita en hantverkare eller har du hamnat i tvist med en hantverkare? Boka en tid med en jurist på Familjens Jurists Fastighetsenhet för att få hjälp.