Sök

Så använder du din juristförsäkring för ett dödsbo (15 tim)

I juristförsäkringen ingår att du kan få hjälp med bouppteckningen och arvskiftet. Dödsboförvaltning ingår inte, men du som har juristförsäkring kan få hjälp med dödsboförvaltningen till ett förmånligt pris.

Med din juristförsäkring har du fri tillgång till Familjens Jurists tjänst Bouppteckna. Bouppteckna är en digital tjänst för bouppteckningar där du själv lägger in alla uppgifter om arvingar, tillgångar och skulder. Använder du Bouppteckna kan du använda dina timmar i försäkringen till att få hjälp med att gå igenom frågor om bouppteckning samt för att få hjälp med förrättningsmötet av en jurist.

Du som har 15 timmar Juristförsäkring kan också välja att få hjälp med hela bouppteckningen och i vissa fall även arvskiftet av en jurist. Är ni flera arvingar eller delägare som har Juristförsäkring eller juridisk rådgivning som del i hemförsäkringen kan ni i många fall lägga ihop era timmar för att få hjälp med både bouppteckningen och arvskiftet.

I din försäkring ingår juridisk hjälp inom många områden. För att läsa om allt som ingår hittar du alla ansluta förbund och organisationer här. Där väljer du sen ditt förbund eller organisation för att läsa mer.

Juristförsäkring

1. Aktivera din försäkring

För att kunna använda din försäkring behöver du först logga in på Mina sidor på Familjens Jurist. När du har loggat in väljer du Använd försäkring. Om du inte har ett konto behöver du första gången du loggar in fylla i dina kontaktuppgifter. Familjens Jurist stämmer av med Folksam att du har en giltig försäkring och uppdaterar dina Mina sidor. Du kommer få ett mejl från Familjens Jurist när din information på Mina sidor har uppdaterats.

På Mina sidor hittar du sen länkar till mer läsning om vad som ingår, länkar till alla tjänster samt den kod du använder för att få fri tillgång till Familjens Jurists digitala tjänster.

Om du är arvinge eller delägare i ett dödsbo kan du använda din Juristförsäkring till bouppteckning och arvskifte efter den avlidne. Är ni flera arvingar eller delägare som har Juristförsäkring eller juridisk rådgivning som del i hemförsäkringen kan ni i många fall lägga ihop era timmar.

2. Upprätta en bouppteckning online

I din försäkring ingår Bouppteckna som är en digital tjänst för att göra en bouppteckning. Du kan använda dig av tjänsten i följande situationer:

  1. Makar med gemensamma barn – första maken avlider
  2. Makar med gemensamma barn – andra maken avlider
  3. Den avlidne var ensamstående (ogift eller skild) med eller utan barn.

Det får finnas ett enklare testamente och det får finnas en efterlevande sambo som inte begär bodelning.

I Bouppteckna lägger du själv in alla uppgifter om arvingar, tillgångar och skulder. Från tjänsten så laddar du ner bouppteckningen, skriver ut den och skriver under. Du behöver själv ordna ett förrättningsmöte med två utomstående personer, förrättningsmän, som tillsammans med dig skriver under bouppteckningen.

Tjänsten Bouppteckning online på Bouppteckna ingår i din försäkring. Om du vill så kan du använda del av dina 15 timmar för att boka tid med en jurist för att ställa frågor om bouppteckningen innan förrättningsmötet. Du kan också använda dina timmar för att få hjälp med arvskiftet.

3. Bouppteckning online Plus – få hjälp med förrättningsmötet

Du som har valt att använda den digitala tjänsten för bouppteckning kan välja att använda del av dina timmar för att få hjälp med förrättningsmötet. I Bouppteckning online Plus ingår att en jurist kontrollera bouppteckningen och att två förrättningsmän, tillsammans med dig, skriver under bouppteckningen.

4. Bouppteckning med jurist

Du som har 15 timmars juridisk rådgivning har ofta möjlighet att få hjälp av en jurist med hela bouppteckningen och i vissa fall även arvskiftet. Om dödsboet är komplicerat eller omfattande kan det vara så att dina 15 timmar inte räcker, då har du möjlighet att köpa till mer tid med en jurist till ett förmånligt pris.

5. Prata eller stäm av med en jurist

Om du känner dig osäker kan du alltid börja med ett möte med en jurist. Då kan juristen ge dig rådgivning kring vilken typ av bouppteckning som du behöver hjälp med, och också bedöma vad och om du kan göra bouppteckningen i vår digitala tjänst. Du träffar juristen enkelt via telefon eller videomöte.

6. Ta hand om dödsboet

Familjens Jurist kan hjälpa dig med dödsboets avveckling, det vill säga betalning av räkningar, avveckling och sammanställning av dödsboets tillgångar med mera. Dödsboavecklingen ersätts inte av din försäkring, men kan betalas av dödsboets tillgångar. Vi hjälper dig också med till exempel försäljning av fastighet eller lösöre.  Du som har juristförsäkring kan få hjälp med dödsboförvaltningen av Familjens Jurist till ett förmånligt pris.

7. Arvskifte

När bouppteckningen är klar ska arvet fördelas genom ett skriftligt arvskifte som skrivs under av alla arvingar. Timmarna i din försäkring kan du använda för att få hjälp med arvskiftet. I vissa fall kan det vara så att timmarna inte räcker till både bouppteckningen och arvskiftet, då kan du köpa till mer tid med en jurist till ett förmånligt pris.

8. Erbjudanden till dig som har juristförsäkring

Till dig som har juristförsäkring har vi samlat erbjudanden från våra samarbetspartners. Till exempel får du rabatt på förvaring av testamente hos Familjens Jurist, försäkringsinventering från Cynk eller om du ska planera en begravning har du rabatt hos Fonus. Här kan du hitta alla erbjudanden.