Sök

7 tips att tänka på vid ett bostadsköp

Att köpa sin första lägenhet eller sitt första hus är för många en stor dröm och livets största affär. För att undvika en del fallgropar finns det en del att känna till och tänka på.

Text: SMH Living

  • 1. Skriv en önskelista och kontakta en mäklare tidigt
    Innan ni ger er ut och börjar titta på bostäder är det viktigt att gå igenom vad lägenheten eller huset ska ha för egenskaper, vilket område vill ni bo i, läget och vad är det för stil ni vill ha? Hur stort ska ytan vara? Förvaringsmöjligheter? Behöver ni ha nära till kollektivtrafiken eller mataffären? Ta även reda på slutpriser i det önskade området för att sen sätta en budget och en rimlig önskelista. Ta gärna tidigt kontakt med din lokala fastighetsmäklare som kan hjälpa till i letandet.
  • 2. Gå på visningar
    Bästa sättet att verkligen komma fram till vilket område ni vill bo i samt vilken hustyp ni är på jakt efter är att gå på många visningar. Något att tänka på vid husköp att det kan ta tid, så börja i god tid innan ni är akut behov av att flytta.
  • 3. Kontakta banken
    Oavsett om ni har ett lånelöfte eller inte sedan tidigare bör ni kontakta banken innan ni börjar gå på visningar. Skulle ni hitta rätt och vill lägga bud är det nödvändigt med ett lånelöfte från banken. Viktigt att tänka på är att lånelöftet inte nödvändigtvis betyder att banken lånar ut till just den bostaden som ni vill köpa. Innan banken beviljar lånet behöver de nämligen veta vad det är för objekt som ni önskar köpa.
  • 4. Känn till kostnaderna och amorteringskrav
    Framförallt vid husköp men även köp av fritidshus och tomträtt är det viktigt att känna till att det finns kostnader utöver själva husköpet som man måste ta med i beräkningarna. I samband med köpet måste man betala för pantbrev och lagfart.  Pantbrev fungerar som ett värdebevis och används som säkerhet när du tar ett bolån. Kostnaden för att ta ut nya pantbrev är 2% av lånebeloppet. Finns det pantbrev från tidigare ägare tar ni över dem utan kostnad. Lagfart är ett bevis på att du är den nya ägaren till fastigheten. Kostnaden för lagfart är 1,5% av köpeskillingen. Dessutom är det viktigt att räkna med kostnader för fastighetsavgift, villaförsäkring, sophämtning, sotning och larm.

    Tänk även på amorteringskravet. Gå in på er bank på nätet, där finns färdiga kalkyler som räknar ut vad era uppskattade kostnader kommer att bli. Det ni behöver ha koll på är vilken ungefärlig ränta ni kommer få hos er bank och vad för andra månadsavgifter ni kommer ha. Många svar får ni i objektbeskrivningen.
  • 5. Undersökningsplikt
    Ni som köpare omfattas enligt lag av en undersökningsplikt. Det innebär att ni behöver undersöka bostaden grundligt, framförallt vid fastigheter, men även vid köp av en bostadsrätt. Ofta är det en bra idé att ta hjälp av en besiktningsman vid ett husköp. Av besiktningen framgår det om det finns några brister på huset, exempelvis fukt, sprickor eller radon. Om säljaren själv har gjort en besiktning brukar det finnas ett besiktningsprotokoll att ta del av på mäklarens hemsida.
  • 6. Energiprotokoll
    Titta även igenom energiprotokollet om hur mycket energi huset förbrukar. Vid varje försäljning ska säljaren ta fram en energideklaration med hjälp av en oberoende part.
  • 7. Skriva kontrakt
    Har ni vunnit en budgivning? Grattis! När ni skrivit på köpekontraktet är ert bostadsköp klart och också bindande. Nu betalar ni handpenningen på 10 procent samt bestämmer tillträdesdatum. Resten av köpeskillingen betalas på tillträdesdagen. Vid husköp är oftast inflyttningsdatumet något längre fram jämfört med bostadsrätter.
  • 8. Till sist
    Ett av våra bästa tips är att tidigt i processen kontakta en fastighetsmäklare som dels kan hjälpa dig att hitta det du söker eftersom alla bostäder inte kommer ut på den öppna marknaden och dels fungera som rådgivare och bollplank.

Vill du få hjälp att hitta ditt framtida drömboende? Kontakta en lokal mäklare på SMH – Svenska Mäklarhuset.