Sök

Rutavdraget har utökats - här är de de nya avdragen

Om du anlitar någon för en Rut- eller Rot-tjänst kan du få en skattereduktion och spara pengar. Här går vi igenom vilka nya tjänster som ger möjligheter till avdrag. Vi förklarar skillnaden på Rut och Rot.

Text: Ola Aronsson, jurist Familjens Jurist

Vad är rutavdrag?

Rutavdrag är skattereduktion för hushållsnära tjänster, inklusive flyttjänster, reparation och underhåll av vitvaror och IT-utrustning. Underlaget utgörs av arbetskostnaden för tjänsten.

Kostnad för material och resekostnader ingår inte i underlaget. RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. Det är ett skatteavdrag på hushållsnära tjänster.

Vad är rotavdrag?

Du kan göra ett rotavdrag är när du anlitar någon för reparation, underhåll samt ombyggnad eller tillbyggnad. ROT är en förkortning för renovering, ombyggnad och tillbyggnad.

Nya regler för rutavdrag - flera tjänster:

Från den 1 januari 2021 får du även göra avdrag för:

  • Tvätteritjänster: Vattentvätt av kläder och hemtextil vid tvättinrättning, inklusive transport av tvätten. (Ej kemtvätt).
  • Möbleringstjänster: Möblering av bostad, inklusive montering av möbler. (Inredningstjänster ingår inte).
  • Transporttjänster: Transport av bohag till second hand-butiker, loppmarknader (eller liknande där bohaget kan komma till återanvändning) Transport av bohag till och från magasinering.
  • Trygghetstjänster: Enklare tillsyn av en bostad: exempelvis ta in post, vattna blommor, spola kranar och toaletter. Detta är en tjänst som ska användas om någon är bortrest en längre tid - eller lämnar fritidshuset för säsongen och det finns ett behov av att någon ser till bostaden.

Hur stort är rutavdraget 2021?

Rutavdraget, det vill säga skattereduktionen, ges med 50 procent av arbetskostnaden för tjänsterna. För tvätt och transport till återanvändning ska arbetskostnaden schablonberäknas till 50 procent av totalkostnaden. Rutavdrag ges sedan med 50 procent av den schablonberäknade arbetskostnaden. För övriga tjänster ska faktisk arbetskostnad anges.

Taket för rutavdraget är 75 000 kronor per person och år (sedan 1 januari 2021).

Rotavdraget kvarstår med max 50 000 kronor per person och år. Sammanlagt kan en privatperson få 75 000 kronor i rot- och rutavdrag per år.

Så fungerar rot- och rutavdrag:

  • Du som köper rut- eller rot-tjänster ansöker inte själv om avdraget - det gör den som har utfört arbetet.
  • Den som har utfört tjänsten drar av en del av arbetskostnaden på den faktura du sedan erhåller.
  • Rotavdraget och rutavdraget räknas samman och kan som högst vara 75 000 kronor per person och år.
  • Rotavdraget får högst vara 50 000 kronor per år.

Notera att det handlar om en skattereduktion. Du måste alltså ha betalat tillräckligt med skatt för att fullt ut kunna nyttja reduktionen. Avdragen finns för att det ska ska bli billigare att anlita hantverkare eller få hjälp i det dagliga arbetet i hemmet.

Hos Skatteverket hittar du mer information.

Vill du boka tid med en jurist för att få hjälp med skattefrågor? Boka tid här.