Sök

Vad gäller när du som konsument tar en kredit?

Konsumentkreditlagen innehåller regler om vad som gäller när företag erbjuder dig som konsument en kredit som fakturabetalning, lån eller kontokredit.

Text: Oscar Coronel, jurist Familjens Jurist

Konsumentkreditlagen

Konsumentkreditlagen innehåller skyldigheter för kreditgivaren och rättigheter för dig som konsument.

God kreditgivningssed

Vid kreditgivningen så ska företaget följa det som kallas god kreditgivningssed. Det innebär att företaget har en skyldighet att visa viss omsorg om din ekonomi och har skyldigheter att kontrollera dina möjligheter att återbetala krediten. Tänk på att det i slutändan är du själv som väljer om du vill ta den ekonomiska risk som en kredit kan innebära.

Kreditprövning

För att uppfylla sina skyldigheter enligt konsumentkreditlagen och god kreditgivningssed måste företaget göra en kreditprövning, alltså granska din ekonomi för att kunna avgöra om du har möjligheter att återbetala krediten eller inte.

Kontantinsats – men inte vid köp med kreditkort

Om säljaren av en vara lämnar en kredit så måste du betala en kontantinsats på 20 procent. Kontantinsats är vanligt exempelvis vid köp av bilar, båtar och andra fordon. Du behöver inte betala någon kontantinsats vid betalning med ett kreditkort.

Ångerrätt av krediter

Du har en ångerrätt på 14 dagar från avtalsdagen när du ingår ett kreditavtal. Det betyder att du måste meddela företaget att du ångrar dig inom 14 dagar från avtalsdagen. Du har sedan 30 dagar på dig att återbetala pengarna. Du är skyldig att betala ränta för den tid du kunnat använda krediten.

Betalning i förskott

Du har alltid rätt att betala av en kredit i förskott utan att du ska drabbas av kostnader på grund av detta.

Har du frågor om konsumenträtt? Läs mer och boka tid med en jurist här.