Sök

Så använder du juridisk rådgivning som del i din hemförsäkring (5 tim)

Du som har 5 timmars juridisk rådgivning som en del i hemförsäkringen har fri tillgång till Familjens Jurists digitala tjänster för juridiska dokument samt möjlighet att boka 5 timmars juridisk rådgivning och hjälp med att skriva dokument med en jurist. I Familjens Jurists digitala tjänst kan du skapa de vanligaste juridiska dokumenten, så som testamente, framtidsfullmakt, samboavtal, äktenskapsförord, bodelningsavtal och skuldebrev.

I din försäkring ingår juridisk hjälp inom många områden. För att läsa om allt som ingår hittar du alla ansluta förbund och organisationer här. Där väljer du sen ditt förbund eller organisation för att läsa mer.

Juridisk rådgivning

1. Aktivera din försäkring

För att kunna använda juridiska rådgivning behöver du först logga in på Mina sidor på Familjens Jurist. När du har loggat in väljer du Använd försäkring. Om du inte har ett konto behöver du första gången du loggar in fylla in dina kontaktuppgifter. Familjens Jurist stämmer av med Folksam att du har en giltig försäkring och uppdaterar dina Mina sidor. Du kommer få ett mejl från Familjens Jurist när din information på Mina sidor har uppdaterats.

På Mina sidor hittar du sen länkar till mer läsning om vad som ingår, länkar till alla tjänster samt den kod du använder för att få fri tillgång till Familjens Jurists digitala tjänster.

2. Vill du skriva ett dokument i den digitala tjänsten?

I juridisk rådgivning som en del i hemförsäkringen ingår fri tillgång till att själv skapa juridiska dokument i Familjens Jurists digitala tjänst. I tjänsten kan du själv skriva till exempel ett testamente, en framtidsfullmakt eller en bouppteckning. Dokumenten passar de flesta situationer, men i vissa fall kan du behöva få hjälp av en jurist.

Med vår digitala tjänst kan du skriva dina dokumentet när som helst, när det passar dig. För att skriva ett dokument besvarar du ett antal frågor och fyller i uppgifter. Dokumentet är självinstruerande och du kan fylla i det på egen hand. När du är klar med ditt dokument laddar ner det, skriver ut och skriver under.

Om du redan vet vad för dokument du vill skriva kan du hitta alla dokument som du har tillgång till här.

Känner du dig osäker på vilket dokument du behöver kan du alltid börja med att göra vår digitala Livsbesiktning där du direkt kan få svar på vilka dokument du kan behöver utifrån din situation. Du kan också boka ett möte med en jurist. Då kan juristen ge dig rådgivning kring vilka dokument du behöver, och också bedöma vad och om du kan skriva dokumentet i Familjens Jurists digitala tjänster. Om du inte kan använda de digitala tjänsterna så hjälper juristen dig.

3. Digitala coachen - få hjälp med tekniken!

Vill du använda dig av våra digitala tjänster men har tekniska frågor? Då finns vår kostnadsfria digitala coach tillgänglig för att hjälpa dig med allt från frågor om mobilt BankID till utskrift av dokument. Du bokar en tid hos våra digitala coacher genom att ringa 0770-33 97 47.

4. Prata med en jurist

Eftersom du har fem timmars juridisk rådgivning per år genom din försäkring är det bra att planera hur du ska använda dina timmar på bästa sätt. Om du vill ha hjälp med att upprätta dokument av en jurist räcker tiden normalt till ett dokument. Behöver du hjälp med fler kan det därför vara bra att använda din tid så att du antingen först upprättar dina dokument digitalt, och därefter träffar en jurist. Du kan också börja med att träffa en jurist för att få en bedömning av ditt behov och sedan själv skriva dokumenten i Familjens Jurists digitala tjänst.

Om du har skrivit dina dokument i den digitala tjänsten kan du använda din tid för att gå igenom dokumenten med en jurist. Ni börjar då med ett inledande möte där juristen ställer en del frågor för att ta reda på vad du vill åstadkomma. Juristen går sedan igenom dina dokument för att stämma av så att det blir som du har tänkt dig. Om någon ändring behöver göras, så får du hjälp att själv skapa ett nytt dokument.

Vill du ha mer hjälp av en jurist än de 5 timmar som ingår i din försäkring kan du alltid köpa till mer tid med en jurist till ett förmånligt pris.

Förutom att få hjälp med dokument så kan du få rådgivning inom familjerätt, konsumenträtt och frågor om bostäder, exempelvis om det finns ett fel i en bostadsrätt som du har köpt, eller vill ha rådgivning inför en försäljning.

5. Erbjudanden till dig som har juridisk rådgivning som en del i hemförsäkringen

Till dig som har juridisk rådgivning som en del i hemförsäkringen har vi samlat erbjudanden från våra samarbetspartners. Till exempel får du rabatt på förvaring av testamente hos Familjens Jurist, försäkringsinventering från Cynk eller om du ska planera en begravning har du rabatt hos Fonus. Här kan du hitta alla erbjudanden.