Sök

Guide

Sälja bostad - viktiga saker att tänka på

När du ska sälja din bostad finns det mycket att tänka på. Det handlar inte bara om att välja rätt fastighetsmäklare, städa och styla bostaden. Här har vi samlat några viktiga saker att tänka på för en smidig försäljning.

Text: Fredrik Aldmo, jurist Familjens Jurist

 1. Att anlita fastighetsmäklare

  Det första steget inför en försäljning är oftast att välja fastighetsmäklare, tänk på att det är bra att träffa flera fastighetsmäklare för att jämföra hur mycket det kan komma att kosta. När du anlitar en fastighetsmäklare ska du ha ett skriftligt förmedlingsuppdrag där det tydligt framgår hur stor provision du ska betala vid en försäljning.

 2. Förbesiktiga och mäta upp lägenheten

  Många säljare väljer att göra en förbesiktning av sin fastighet innan den läggs ut till försäljning. Om den bostad du ska sälja har ett högt kvadratmeterpris (till exempel en lägenhet med attraktivt läge) kan det vara klokt att låta mäta upp antal kvadratmeter i bostaden. Om du vill teckna en så kallad dolda fel försäkring är det bra att förbesiktiga fastigheten.

 3. Säljarens upplysningsplikt

  Oavsett om du säljer en bostadsrätt eller fastighet måste du tänka på att du har en skyldighet att upplysa köparen om eventuella fel eller brister som du känner till. Bästa sättet att fullgöra din upplysningsplikt är att fylla i den frågelista som du får av din fastighetsmäklare. 

 4. Har du koll på alla papper?

  Om du har skriftliga pantbrev som är borttappade behöver de ofta “dödas”.

 5. Dolda fel försäkring eller inte?

  Om du vill ha ett extra ekonomisk skydd bör du fundera på om du vill teckna en så kallad dolda fel försäkring.

Behöver du hjälp av en jurist? Då kan du vända dig till Familjens Jurists Fastighetsenhet för att boka tid för rådgivning i samband med försäljning av bostad.