Sök

"Stockholm Pride - en symbol för mänskliga rättigheter"

- Caroline Sörgjerd, jurist Familjens Jurist

Stockholm Pride är ett event som återkommer varje år. I normala fall – när vi inte brottas med en pandemi – innebär den att stora folkmassor samlas i ”parken” på Östermalm, där festivalstånden står tätt, och i anslutning till paraden som drar fram längs Stockholms gator. Pridefiranden ordnas också lokalt på olika orter i Sverige och utomlands. Men varför firar vi ”Pride”? 

Under en vecka i slutet av juli/början av augusti samlas alltså människor från hela Sverige och världen i Stockholm för att umgås och festa, lyssna på intressanta föredrag, men det är inte bara en ytlig fest. Man samlas för att uppmärksamma den viktiga principen om alla människors lika värde. Bakom denna på ytan glättiga och glada folkfest i regnbågens alla färger ligger en lång politisk kamp. 

HBTQI-personer har länge kämpat för att få sina mänskliga rättigheter erkända. Man brukar koppla Pridefestivalernas uppkomst till demonstrationerna i New York 1969 och polisrazziorna på baren Stonewall Inn. Homosexuella som länge trakasserats av polis började göra motstånd. Lokala föreningar bildades och kampen för mänskliga rättigheter organiserades. I Sverige ordnades Homosexuella Frigörelsedagen för första gången 1977 och Europride 1998. 

Som jurist vil man gärna tro att lagar stiftas för att skydda människor, på makthavarnas initiativ. Så är dock inte alltid fallet. HBTQI-personer har själva stått i frontlinjen på den politiska arenan och krävt lagändringar för att få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda. Att skydda homosexuella har inte alltid stått högt på den politiska agendan. Genom HBTQI-personers kamp så har sambolagstiftning för samkönade par tillkommit, liksom rätten att gifta sig med vem man vill och att erkännas som familj. Ett litet steg i taget har rättsutvecklingen gått framåt, ofta i politisk motvind men ändå framåt, pådriven av intresseorganisationer för HBTQI-personer. Men det har inte gått framåt i alla länder. I vissa länder har det till och med gått tillbaka vad gäller mänskliga rättigheter. Vi ser hur vissa länder försvårat för regnbågsfamiljer och hur homosexuella förföljs och trakasseras. Vissa länder har även åter kriminaliserat homosexualitet.  

Så när du ser Pridefestivalen, på gatorna, i media eller på skärmen, låt dig då inte förblindas av den färgglada festen utan se även symbolen för mänskliga rättigheter och vikten av att fortsätta kämpa för alla människors lika värde. 

Relaterade tjänster