Sök

Ge till välgörenhet

Det finns många sätt du som privatperson kan ge till välgörenhet. Det kan vara att du engagerar dig som volontär, blir månadsgivare, ger en engångssumma eller skriver in en organisation i ditt testamente.

Här går vi igenom 4 tips för dig som vill ge till välgörenhet.

GUIDE ATT GE TILL VÄLGÖRENHET

1. Hitta vilken organisation du vill ge till

Det finns många organisationer du kan donera pengar till eller engagera dig i som volontär. För att hitta en organisation är vårt tips att besöka Giva Sverige eller Svensk Insamlingskontrolls samlingssida för organisationer med 90-konton. På Skatteverkets hemsida kan du också hitta till vilka organisationer du kan ge en gåva och få skattereduktion.

Giva Sverige är en branschförening som arbetar för tryggt givande. De har drygt 170 medlemmar anslutna till sig. På Givas hemsida kan du enkelt hitta organisationer utifrån olika ändamål. Till Giva Sveriges medlemslista.

Svensk Insamlingskontroll är en ideell förening där du enkelt kan hitta organisationer som har 90-konton. På deras hemsida kan du hitta organisationer utifrån olika ändamål och även filtrera efter vilken region som organisationen är verksam i. Till Svensk Insamlingskontroll.

På Skatteverkets hemsida finns alla organisationer listade till vilka du kan ge en gåva som du kan få skattereduktion för. Till Skatteverket.

Tjänster

2. Undersök hur du kan hjälpa till

Att ge till välgörenhet behöver inte alltid betyda att du ger en gåva i form av pengar. Det kan också vara att du engagerar dig som volontär eller sänker kläder eller saker till en organisation. För att hitta olika sätt du kan hjälpa till är det enklast att på organisationens hemsida läsa hur du kan bidra.

3. Skattereduktion för gåvor

Som givare kan du få skattereduktion om du gett gåvor till av Skatteverket godkända gåvomottagare. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vilka regler som gäller och vilka organisationer som är godkända gåvomottagare. Läs mer på Skatteverkets hemsida.

4. Testamentera till välgörenhet

Ett sätt att ge till välgörenhet är att du i ditt testamente skriver in att hela eller en del av arvet efter dig ska gå till en eller flera organisationer. Du kan i testamentet bestämma om organisationen ska få en viss summa, en viss sak, en viss andel eller kanske hela arvet efter dig.

Tjänster
Läsning