Sök

Hur kan ni underlätta skilsmässan för ert barn?

Ett förhållande som tar slut är aldrig okomplicerad – speciellt inte om det finns barn med bilden.

Text: Loris Andersson, Mind Sverige

Vid en stor förändring, som en skilsmässa, kommer barnet att reagera. Kanske blir barnet mer oroligt och får svårt med separationer, eller så kan humöret, sömnen och aptiten påverkas. Det är helt naturliga reaktioner på omställningen och krisen. Nedan följer sju tips på hur ni kan underlätta er skilsmässa för ert barn.

  1. Skilj mellan er parrelation och ert föräldraskap. Den första ska avslutas och den andra utvecklas.
  2. Samla på dig några exempel på din medförälders positiva egenskaper och droppa dem regelbundet ”äh, nu gick pannkakan sönder. Pappa är världens bästa pannkaksstekare, men mina går alltid sönder”. Det är balsam för barn att höra er tala positivt om varandra.
  3. Om en av er haft större ansvar för barnen när ni levde ihop behöver den föräldern få öva på att släppa och bygga tillit. Likaså behöver den andre föräldern få lite tid att bygga upp sitt självförtroende och barnens trygghet med hen. Detta diskvalificerar inte den andra föräldern från att ta hand om barnen. Relationer är processer och alla era relationer förändras just nu.
  4. Som nyseparerad eller om barnen är små kan det vara särskilt svårt att vara ifrån barnen. Försök att hitta särskilda tider som visar att barnet har det bra kan underlätta och hjälpa till att bygga ömsesidigt förtroende.
  5. Undvik bråk! Som vuxna har vi makt över våra egna känslor. Sök hjälp eller behandling om ni har svårt att kommunicera med varandra.
  6. Finns minsta risk att ni börjar bråka: undvik att ordna gemensamma aktiviteter och barnkalas. Hämta och lämna vid skolan eller förskolan.
  7. Försök hitta ett neutralt sätt att prata kring barnen. Ett knep kan vara att ha ett särskilt mejlkonto så ni är förberedda innan ni öppnar mejlen. Blir du arg över din före dettas mejl? Andas och läs varje mejl flera gånger, gärna med ”den andras ögon”, innan du skickar det. Är det neutralt, respektfullt, sakligt?

Läs mer och boka tid hos Mind Stockholm här.