Sök

Ta hand om äldre föräldrar

Börjar dina föräldrar bli gamla? Då har du säkert märkt att de behöver din hjälp. Är det digitala inloggningar eller är det jakten på den bästa hemtjänsten som gör det svårt för de äldsta i din familj? Allt beror på deras behov och dina möjligheter.

Alla som vill och kan vara ett stöd för någon som blir äldre kommer att komma i kontakt med frågor som gäller deras ekonomi, fullmakter, vård- och omsorg, praktisk hjälp, ensamhet och till sist alla juridiska frågor som ska lösas efter döden.

Du kommer att behöva förstå både dina närstående och de samhällstjänster som finns för att stötta gamla. Ju tidigare du hittar rätt information desto bättre kommer det att bli för dig och dina föräldrar. Här har vi listat vad som är bra att hålla koll på.

GUIDE OM ATT TA HAND OM ÄLDRE FÖRÄLDRAR

1. Om författaren

Anna Karin brinner för att du som har gamla föräldrar enkelt ska kunna hitta information och tips om vad som behövs i vardagen för den som blir äldre. Anna Karin har stor erfarenhet av att arbeta med strategisk information i syfte att skapa samhällsnytta. Hennes egna erfarenheter av att kombinera yrkesarbete med omsorg om gamla föräldrar och hennes professionella kunskaper om svensk välfärd, har gett henne en röst i debatten om livspusslets andra halvlek.

2. Se till att ha alla fullmakter som behövs

I dag krävs ofta en så kallad fullmakt för att en privatperson ska få hjälpa en annan privatperson att utföra tjänster som handlar om känsliga uppgifter eller ekonomiska värden. Det kan handla om enklare ärenden som receptuttag på apotek eller att betala någons räkningar på banken. Det finns också fullmakter som ger rätt till mer omfattande insatser när någon blir oförmögen att själv ta ansvar för sin ekonomi eller för tiden efter att någon dött.

Läsning

3. Hur kan du hjälpa till med bankärenden

Säger banken att du måste ta med dig din gamla mamma eller pappa till bankkontoret för att du ska kunna hjälpa till med deras vardagsekonomi? Lugn, det finns smartare och mycket enklare sätt att lösa det på.

Läsning

4. Kroppsliga förändringar när kroppen åldras

Hur åldern påverkar oss är till stor del individuellt men det finns också mycket som är generellt och som du säkert känner igen hos dina föräldrar, och dig själv, eftersom våra kroppar börjar åldras redan vid 30 års ålder. Det händer saker både fysiskt och mentalt när människans kropp blir äldre. Kroppens funktioner kan fungera sämre vad gäller rörelseförmågan men även kroppens inre organ kan påverkas och fungera sämre än tidigare. Dessutom kan våra sinnen påverkas av ålder och av yttre eller inre påverkan under ett långt liv. Det gör att äldre tex kan få svårare att ta till sig instruktioner eller glömmer lättare. Ju mer du vet om hur människan påverkas av ålder desto bättre kan du vara ett stöd för dina gamla föräldrar.

Läsning

5. Anpassa vardagslivet

De flesta vill leva sitt eget liv och bo kvar i sitt eget hem så länge det går – även när åldern börjar ta ut sin rätt. Dessvärre är inte alla bostäder gjorda för att fungera när kroppen säger ifrån och sinnena grumlas. Men med ganska enkla medel går det att anpassa en bostad så att din förälder kan leva sitt eget vardagsliv så länge som möjligt.

Läsning

6. Äldreomsorg via kommunen

Har dina gamla föräldrar börjat få svårt att klara sig själva där hemma? Du kan omöjligt vara hos dem varje sekund på dygnet och kanske vill de inte ens be om din hjälp. Då kan det vara dags att fundera på vilket stöd som finns att hämta från kommunen. Men hur funkar det egentligen och var ska man börja?

Läsning

7. Att få hjälp i det egna hemmet

Hur tycker du att din förälder klarar av sin vardag just nu? Kan hen handla eller gå på apoteket själv? Är det lite väl smutsigt i badrummet eller är du orolig för att hen ska ramla när det ska dammsugas? För dig som bor i närheten kanske det känns ok att svänga förbi dina föräldrar och hjälpa till ibland men många bor långt ifrån sina gamla föräldrar och kan inte vara med i vardagen. Då kan det vara dags att ta upp frågan om hemtjänst.

Läsning

8. När det inte längre fungerar att bo hemma

Det kan vara svårt att bedöma när någon annan behöver uppsöka vård. Inte minst om personen är gammal och inte riktigt kan beskriva hur hen mår, eller kanske inte vill berätta det för dig. Om du dessutom befinner dig för långt bort för att kunna hälsa på med kort varsel så kan det kännas extra bekymmersamt.

Läsning

9. För sjuk för att vara hemma

Det kan vara svårt att bedöma när någon annan behöver uppsöka vård. Inte minst om personen är gammal och inte riktigt kan beskriva hur hen mår, eller kanske inte vill berätta det för dig. Om du dessutom befinner dig för långt bort för att kunna hälsa på med kort varsel så kan det kännas extra bekymmersamt.

Läsning

10. Vi behöver varandra

Har du dåligt samvete för att dina gamla föräldrar är för mycket ensamma eller är du kanske trött på att vara deras ständiga sällskap? Vi behöver alla varandra men hur mycket är väldigt individuellt. I takt med ökad ålder är det naturligt att orken minskar och att färre vänner finns i livet. Men vad kan du som deras vuxna barn göra för att dina föräldrar ska få alldeles lagom mycket sällskap och aktivitet? Och hur ska du orka?

Läsning

11. Döden

Vi vill helst inte tänka på det men till slut är det bara döden som återstår. Det kan gå fort eller vara en lång och utdragen process, både för dig och den som du ska följa till det är dags att släppa taget om livet. Glöm aldrig att så länge livet finns kvar så är den som är döende samma person och individ som den alltid har varit.

I vårt samhälle är inte döden en naturlig del av livet och för många är en förälders död den första gången som det kommer riktigt nära. Kanske är det du som sitter vid din förälders sida när det sista andetaget tas eller så kunde du inte vara där av just dina egna privata skäl.

Läsning